ПочетнаО ЧАСОПИСУУРЕЂИВАЧКИ ОДБОРСТАЛНИ АУТОРИАРХИВАКОНТАКТНОВОСТИПРЕТРАГА
373: На путу за Емаус"НЕ ГОРАШЕ ЛИ СРЦЕ НАШЕ"

Предање Цркве нам сведочи да се Господ Исус Христос по Васкрсењу прво јавио својој Мајци, Марији Дјеви, иако то нигде није остало забележено у Јеванђељима. Разлог зашто то није записано је, како нам то древни тумачи објашњавају, да непријатељи хришћанства не би оспорили такво сведочанство Васкрсења као непоуздано, будући да потиче од мајке. Из истог разлога, Јеванђелисти не откривају експлицитно ни да је Пресвета Богородица била међу женама Мироносицама које су прве дошле на гроб у недељу у раним јутарњим сатима, већ само веле да је ту била и „друга Марија“ (ср. Мт 28, 1). Свети Григорије Палама, архиепископ солунски, у својој беседи на Недељу Мироносица, каже да је Марија Дјева пре свих њих дошла на Гроб и видела не само да је празан, већ и погребне повоје сложене на једном месту. А један савремени православни богослов вели да су управо уредно сложени погребни повоји јасно ставили до знања Марији Дјеви да је њен Син васкрсао. Зашто? Зато што су били савијени на особен начин (уп. Јн 20, 7), а она је веома добро знала како је њен Син слагао одећу док је био у дому праведног Јосифа, пре свог изласка на јавну проповед. Тај особен начин савијених убруса је, као мајка, препознала – тако их је могао сложити само њен Син. - (извод из уредничког уводника)

Садржај

*РЕЧ УРЕДНИКА: "Не гораше ли срце наше"

*РЕЧ АРХИЈЕРЕЈА: Разговор са Његовим Преосвештенством Епископом бихаћко-петровачким Г. Сергијем (Карановићем): Литургија је наша спона са вјечношћу!

*РЕЧ ПАСТИРА: Разговор са јеромонахом Макаријем (Имамовићем), игуманом свештене обитељи манастира Савина у Митрополији црногорско-приморској - Монаштво је најдубљи одговор љубави на Љубав!

*ИЗ СВЕТООТАЧКЕ РИЗНИЦЕ: Свети Игнатије Брјанчанинов - Хришћански пастир и уметник хришћанин

*МАТЕРИК: Света мученица Ермиона

*ИСТОРИЈА ХРИШЋАНСТВА: Пети Васељенски Сабор

*ХРИШЋАНСКА ЕТИКА: Свети Владика Николај - Зашто је он генерал?

*У ДИЈАЛОГУ СА АТЕИЗМОМ: Јеванђелски морал, дарвинистички морал и „подизање свести“ (II)

***ТЕМА БРОЈА:***

*Катихета Владимир Пекић: Пут ка препознавању

*Протонамесник Александар Јевтић: Пут богопознања

*Катихета Бранислав Илић: Евхаристија - непрекидни обед у Емаусу

*Небојша Ћосовић (превод са руског језика): Прогледавање ученика у Емаусу

*Др Ђорђе Вуковић: Српски ходочасници на путу за Емаус

*ВИШЕДЕТНЕ ХРИШЋАНСКЕ ПОРОДИЦЕ: Породица Пуача

*СВЕТА ГОРА: Скит Светог Апостола Андреја Првозваног

*СВЕТА ЗЕМЉА: Лавра Светог Саве Освећеног

*ИЗ ИСТОРИЈЕ УМЕТНОСТИ: Библијски бестијаријум: Магарац

Представљамо:

ПАСХАЛНА РАДОСТ И НОВИ БРОЈ „ПРАВОСЛАВНОГ МИСИОНАРАˮ Пасхална радост употпуњена је новим 373. Бројем„Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Овај трећи број у 2020. години доброте Господње, посвећен је теми „На путу за Емаусˮ. Са садржајем овог броја црквену јавност путем радијâ „Светигораˮ (Митрополија црногорско-примроска), „Беседаˮ (Епархија бачка) и "Источник" (Епархија ваљевска) упознао је катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора овог мисионарског гласила задужен за односе са медијима. Хришћански живот потрезумева непрестано хођење светотајинским и световрлинским путем који нас води ка вечној радости Царства небеског. Вођени овом истином у својим срцима опитно осетимо да хришћански етос подразумева непрестану Литургију, тј. непрестано налажење на путу за Емаус и препознавање Господа нашег у свим живоним сегментима, а најопитније у Литургији као центру нашег живота, истакао је члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ, задужен за односе са медијима. Новопрестављени Епископ ваљевски Г. Милутин, чија се фотографија налази на насловној страни овог броја, остаће нам истински пример хришћанске љубав, непоколебиве вере, поуздане наде, али и пример неуморног и постојаног хођења на путу за Емаус, истакао је катихета Бранислав Илић.

Звучни запис - радио Беседа:

Звучни запис - радио Светигора:

https://svetigora.com/iz-stampe-je-izasao-novi-majsko-junski-373-broj-pravoslavnog-misionaraˮ/

Звучни запис - радио Источник:
Штампа: Штампарија Српске Православне Цркве CIP – Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 271.222(497.11) ISSN 0555–0122, ISSN (Online) 2683–4235
Контакт: Редакција: +381 11 30-25-116 Маркетинг: +381 11 30-25-113 Претплата: +381 11 30-25-103, 30-25-113, e-mail: misionar@spc.rs – редакција pretplata@spc.rs – претплата