ПочетнаО ЧАСОПИСУУРЕЂИВАЧКИ ОДБОРСТАЛНИ АУТОРИАРХИВАКОНТАКТНОВОСТИПРЕТРАГА
357: Хришћанство и светске религијеСведочење хришћанске вере

Наша религија је религија над религијама, богооткривена религија; права,истинита религија. Друге религије су људске, празне, не познају величину Тројичнога Бога. Не знају да је циљ и назначење нашег живота да постанемо богови по благодати.
Свети Порфирије Кавсокаливит

На једном месту, у оквиру свог богатог опуса, отац Александар Шмеман је окарактерисао хришћанство као „религију спасења“. На другом је, међутим,смело устврдио да је хришћанство „крај сваке религије“. Оба става, иако наизглед противречна, суштински су тачна – први се односи на хришћанство у ширем смислу, а други на његово најдубље значење. У вези са овим потоњим, о. Александар је исправно приметио да светске религије све време траже начин да премосте зид који раздваја човека и Бога, али да је после Оваплоћења Бога Логоса та потреба нестала – Христос је срушио поменуту преграду својом Личношћу, која је на најприснијији начин сјединила божанску и људску природу без њиховог сливања. Истински сусрет човека и Бога је, стога, могућ једино кроз Христа (ср. Јн 14, 6). Ономе ко ту тајну не препознаје остаје само да вапије Небу речима праведног и многострадалног Јова, који у својим мукама јадикује што нема никог ко би „ставио руку“ међу њега и Бога (Јов 9, 33).


Садржај

РЕЧ УРЕДНИКА – Сведочење хришћанске вере
Пастир добри: Разговор са Његовим Преосвештенством Епископом тимочким Господином Иларионом – Темељ мисије Цркве је проповед Благе Вести Јеванђеља Христовог!
Пастир добри: Последњи дани Мати Божије
Светли ликови историје СПЦ: Слово о Старцу Симеону Добрићевском
У дијалогу са атеизмом: Научна теорија и идеологија
Какве су ти мисли, такав ти је живот: Молитвени уздах Старцу срцезналцу

ТЕМА БРОЈА
Велика тајна побожности
Вера Истине и светске религије
Разговор са Гораном Раденковићем, професором Богословије „Свети Сава“ у Београду: Распеће и Васкрсење
Архиепископ Јован Шаховској: Је ли могуће „братство религија“?
О понуђеној празнини

Вишедетне хришћанске породице: Породица Мишевић
Светиње Свете Земље: Маслинска гора и Гетсимански врт
Светиње Свете Горе: Манастир Дохијар
Хришћански брак и породица: Протојереј Артемијe Владимиров – 5 правила за дете у храму
Путопис– Мисионарска разгледница из Неи Порија
Десет питања за православног мисионара – Свештеник Филип Гатари, Кенија
Из историје Српске Православне Цркве: Филип Вишњић и српски духовници
Српска традиција и обичаји – Обичаји пред свадбу у старини
Духовне поуке у причама: Богородица се на нашој страни поклонила
Путописи: Задужбина захвалности за исцељење: Манастир Гориоч
Сведочанства: Живот је лепши него икада
Из пера првог уредника Мисионара Епископа Хризостома Војиновића: Не мучи себе

Представљамо:

Крајем септембра из штампе је изашао нови 357. број часописа Православни мисионар, посвећен теми односа хришћанства и светских религија. Од овог броја отворена је нова рубрика под називом Пастир добри, у којој ће бити објављивани разговори са епископима наше помесне Цркве на мисионарске теме. Први у низу је разговор са Његовим Преосвештенством Епископом тимочким Иларионом који је реализовао катихета Бранислав Илић. У оквиру јутарњег програма Радија "Беседе", Православне Епархије бачке, катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора Православног мисионара задужен за односе са медијима представио је слушаоцима Радија "Беседе" садржај новог броја. Разговор водила психолог Мирјана Бановић, новинар Радија "Беседе".


Штампа: Штампарија Српске Православне Цркве CIP – Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 271.222(497.11) ISSN 0555–0122, ISSN (Online) 2683–4235
Контакт: Редакција: +381 11 30-25-116 Маркетинг: +381 11 30-25-113 Претплата: +381 11 30-25-103, 30-25-113, e-mail: misionar@spc.rs – редакција pretplata@spc.rs – претплата